Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012

Γειά σας και καλωσήρθατε στην Tortuga

Όπως φαίνεται κι απ'την περιγραφή, πρόκειται για ένα μπλογκ που ασχολείται με τη Φύση και το Περιβάλλον, με οικολογικές καταστροφές και με ανθρώπους που αγωνίζονται καθημερινά για να εξασφαλίσουν ένα μέλλον γι'αυτό τον πλανήτη, ανθρώπους που βάζουν το περιβάλλον και τη ποιότητα ζωής πάνω απ' τα κέρδη. Σ' αυτή την πρώτη μικρή δημοσίευση, θέλω απλά να πω δυο λόγια σχετικά με τους στόχους του μπλογκ. 
 
Είναι, νομίζω, ξεκάθαρο ότι τα καθεστωτικά ΜΜΕ αποφεύγουν συστηματικά να ασχοληθούν με οικολογικά ζητήματα ή, όποτε το κάνουν, να παραπληροφορούν, να ακολουθούν πιστά τα συμφέροντα των εταιριών και να ασκόυν αισχρή προπαγάνδα σε βάρος αυτών που αγωνίζονται για ποιότητα ζωής. Κλασικό παράδειγμα: οι αγώνες των κατοίκων στο Οβριόκαστρο Κερατέας, που παρουσιάστηκαν ως "μια χούφτα μπάχαλοι". Επιπλέον, σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης, όλοι έχουν στραμμένη την προσοχή τους στα οικονομικά και πολιτικά ζητήματα (με τη συμβατική έννοια του όρου), ξεχνώντας πως και το περιβάλλον δεν είναι αποκομμένο απ' αυτά. Εξάλλου, τέτοιες συνθήκες περιμένουν οι μεγαλοεπιχειρηματίες και οι πολυεθνικές για να προχωρήσουν σε καταστροφές, με την πρόφαση ότι δήθεν "έτσι λύνεται το πρόβλημα της ανεργίας" και άλλα παρόμοια. Παράδειγμα, τα Χρυσωρυχεία Θράκης (θα ασχοληθώ εκτενέστερα μ' αυτά σε επόμενη δημοσίευση...).  Έτσι, το έργο της ενημέρωσης του κοινού γι΄ αυτά τα ζητήματα είναι στα "χέρια" των μπλόγκερς (και, ευτυχώς, υπάρχουν πολλά μπλογκς που κάνουν αυτή τη δουλειά!). 

Επιπλέον, ας είμαστε ρεαλιστές. Έτσι όπως τα 'χουμε κάνει, ο πλανήτης μας καταρρέει. Η ζωή στις πόλεις είναι σχεδόν αβίωτη και, αν συνεχίσουμε έτσι, σε μερικά χρόνια τα πράγματα θα είναι ακόμα χειρότερα. Ωστόσο, προσωπικά δεν είμαι απαισιόδοξη. Πιστεύω ότι υπάρχει και ένας άλλος τρόπος ζωής, που δεν έρχεται σε ρίξη με τη φύση. Ξεκινάμε με απλά καθημερινά πράγματα: ανακυκλώνουμε, χρησιμοποιούμε το ποδήλατο ή τα μέσα μαζικής μεταφοράς, δε σπαταλάμε άσκοπα νερό, δεν αφήνουμε ηλεκρικές συσκευές στην αναμονή... Συνεχίζουμε με μεγαλύτερες κινήσεις, όπως η χρήση εναλλακτικών πηγών ενέργειας και η έμφαση στη βιολογική καλλιέργεια. Δεν ξέρω αν μπορούμε να αντιστρέψουμε τη ζημιά που έχουμε προκαλέσει στη φύση, ξέρω όμως ότι μπορούμε να παλέψουμε και να διεκδικήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για εμάς και για τους επόμενους. Στο κάτω κάτω, οι επόμενες γενιές δε χρωστάνε να χρεωθούν τα δικά μας λάθη και να κληρονομήσουν ένα ρημαγμένο πλανήτη!

Ο σκοπός της Tortuga, λοιπόν, είναι διπλός: αφενός, να προσφέρει ενημέρωση σχετικά με διάφορα περιβαλλοντικά ζητήματα που "τρέχουν" αυτή την περίοδο στη χώρα μας (αλλά και σε άλλες χώρες), αφετέρου να υποστηρίξει ότι υπάρχει και ένας άλλος, εναλλακτικός και ποιοτικός τρόπος ζωής σε αρμονία με τη φύση. Ελπίζω να το βρείτε ενδιαφέρον... Τα λέμε σύντομα!

¡Adiós! 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου