Κυριακή 25 Μαρτίου 2012

Χαλκιδική, ώρα μηδέν



Αντιμέτωποι με άγρια καταστολή βρέθηκαν και σήμερα οι κάτοικοι και οι διαδηλωτές ενάντια στα χρυσωρυχεία στις Σκουριές Χαλκιδικής. Μάλιστα, γύρω στις εννιά το βράδυ έγιναν τρεις προσαγωγές, ενώ η αστυνομία για αρκετή ώρα συνέχισε να σταματάει τα αυτοκίνητα που επέστρεφαν απ' την περιοχή και να ψάχνει μέχρι και τα πράγματα των διαδηλωτών (!). Να σημειωθεί ότι πραγματοποιήθηκε πορεία αλληλεγγύης προς το Α.Τ. Πολύγυρου, ενώ οι προσαχθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι πριν από λίγη ώρα. 

Γύρω στις τέσσερεις το απόγευμα, συγκεντρώθηκαν περίπου 3000 διαδηλωτές -κατοικοι της περιοχής, αλλά και κόσμος απ' τη Θεσσαλονίκη και την Ιερισσό- στη Μεγάλη Παναγιά και στη συνέχεια οι περισσότεροι από αυτούς άρχισαν να κατευθύνονται προς το "Χοντρό Δέντρο", δηλαδή την ακριβή τοποθεσία όπου σκοπεύουν να κάνουν την εξόρυξη. Με τη σημερινή διαμαρτυρία θα ολοκληρωνόταν το τριήμερο δράσεων και κινητοποιήσεων των κατοίκων της Β. Χαλκιδικής ενάντια στα χρυσωρυχεία. Ωστόσο, ΜΑΤ, κλούβες και μεταλλωρύχοι είχαν ήδη στήσει μπλόκο εκεί για να τους εμποδίσουν να προχωρήσουν σε πορεία. Στη συνέχεια, ακολούθησε εκτεταμένη χρήση χημικών από τις δυνάμεις καταστολής και κυνηγητό των διαδηλωτών, με αποτέλεσμα -μετά από αρκετή ώρα-  οι τελευταίοι να αναγκαστούν να αποχωρήσουν. Μάλιστα, δύο άνθρωποι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο εξαιτίας των δακρυγόνων. Όπως δείχνουν τα πράγματα, προβλέπεται μεγάλη νύχτα για τους κατοίκους της περιοχής, αλλά και για τους αλληλέγγυους σε όλη τη βόρεια Ελλάδα. 


Πρέπει να σημειωθεί ότι αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που οι κάτοικοι δέχονται επίθεση, στην προσπάθειά τους να προστατέψουν οικολογικά την περιοχή τους. Μόλις την περασμένη Δευτέρα, 19 του Μάρτη, κάτοικοι της περιοχής που προσπαθούν να εμποδίσουν τις εργασίες, δέχτηκαν άγρια επίθεση από εργαζόμενους της εταιρείας "Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.". Αποτέλεσμα της συμπλοκής ήταν να βρεθεί βαριά τραυματισμένος ένας κάτοικος και, επιπλέον, οι εργαζόμενοι της εταιρείας έφτασαν στο σημείο να βάλουν φωτιά στο φυλάκιο που είχαν στήσει οι κάτοικοι για να παραμείνουν εκεί. 

Είναι προφανές ότι βρισκόμαστε σε ένα πολύ κομβικό σημείο στη "μάχη" για την προστασία της περιοχής. Από τη μία, η εταιρεία "Ελληνικός Χρυσός Α.Ε." (η οποία πρόσφατα εξαγοράστηκε απ' την καναδέζικη Eldorado Gold Corporations, στην οποία ανήκουν και τα "Χρυσωρυχεία Θράκης Α.Ε.") έχει φτάσει στο σημείο να "στρατολογεί" τους εργαζόμενούς της υπό την απειλή απολύσεων και να τους βάζει να προπηλακίζουν τους κατοίκους. Από την άλλη, οι εργαζόμενοι της εταιρείας δέχονται με πλήρη απάθεια να υποτάσσονται στις επιταγές της εταιρείας και, μ' αυτό τον τρόπο, να αναπαράγουν το καπιταλιστικό πρότυπο εργασιακών σχέσεων, κατά το οποίο ο εργαζόμενος ακολουθεί τυφλά τις επιταγές του αφεντικού, όσο λάθος κι αν είναι. Η αστυνομία για άλλη μια φορά εξαπέλυσε άγρια επίθεση σε διαδηλωτές που, στο κάτω κάτω, διεκδικούν ποιότητα ζωής για όλους. Τέλος, τα καθεστωτικά ΜΜΕ δεν έχασαν την ευκαιρία να παραπληροφορήσουν τον κόσμο, παρουσιάζοντας τους κατοίκους και τους αλληλέγγυους ως γραφικούς και αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά τι είδους συμφέροντα εξυπηρετούν. Για να μην αναφερθούμε στην απαράδεκτη στάση της κυβέρνησης που εθελοτυφλεί μπροστά στις περιβαλλοντικές μελέτες και στις αντιδράσεις των κατοίκων και θέλει να προχωρήσει στην υλοποίηση του έργου, παρά τις καταστροφικές συνέπειες που αυτό θα έχει για την περιοχή. 


Ωστόσο, οι κάτοικοι της περιοχής δε θα το βάλουν κάτω. Θα συνεχίσουν να αγωνίζονται για το μέλλον του τόπου τους. Όπως αναφερουν χαρακτηριστικά στη σελίδα τους στο facebook, "για τις πολυεθνικές είμαστε ιθαγενείς, χαμηλού νοητικού επιπέδου, μονάδες στην κρεατομηχανή τους. Είναι ώρα να μιλήσουν οι τοπικές κοινωνίες και να διεκδικήσουν το δικαίωμα στην αξιοπρέπεια, τον αυτοκαθορισμό και σ' ένα βιώσιμο περιβάλλον!". 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου