Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

Χρυσές Υποσχέσεις, Μαύρο Μέλλον




Με βήμα ταχύ και αψηφώντας τις έντονες αντιδράσεις των κατοίκων, η κυβέρνηση προσπαθεί να προωθήσει τις τελευταίες εβδομάδες τη δημιουργία των χρυσωρυχείων στο Πέραμα Έβρου. 

Συγκεκριμένα, η Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων με επικεφαλής τον Ευ. Βενιζέλο συνεδρίασε στις 6 του Μάρτη και αποφάσισε να εντάξει τα χρυσωρυχεία στη διαδικασία fast track, δηλαδή σε ένα πρόγραμμα που ξεπερνά τα γραφειοκρατικά ζητήματα και προχωρά στην υλοποίηση του έργου "με γρήγορες κι απλές διαδικασίες". Κι όταν οι Κύριοι Υπουργοί μιλούν για "γραφειοκρατικά ζητήματα", προφανώς εννοούν τις φωνές διαμαρτυρίας, τις αντιδράσεις και τους αγώνες των κατοίκων και των πολιτικών φορέων της περιοχής, καθώς και των διάφορων οικολογικών οργανώσεων που προειδοποιούν για την επικινδυνότητα του έργου. Αξίζει να σημειωθεί ότι στη Διυπουργική Επιτροπή συμμετέχουν επίσης οι Μ. Χρυσοχοϊδης, Μ. Βορίδης, Γ. Παπακωνσταντίνου και Δ. Δόλης - καθόλου τυχαίο, νομίζω... 


Την υλοποίηση του έργου έχει αναλάβει η εταιρεία Χρυσωρυχεία Θράκης Α.Ε., θυγατρική της καναδέζικης Eldorado Gold Corporation, η οποία μάλιστα έχει προχωρήσει σε συμφωνίες με τον όμιλο Μπόμπολα για να εξαγοράσει και τα Μεταλλεία Χαλκιδικής. Η εν λόγω εταιρεία υποστηρίζει ότι, με την κατασκευή του έργου, θα προκύψουν αρχικά 800 έμμεσες και στη συνέχεια 1500 άμεσες θέσεις εργασίας. Επιπλέον, η εταιρεία υποστηρίζει ότι οι μέθοδοι που πρόκειται να χρησιμοποιήσει για την εξόρυξη χρυσού δε θα προκαλέσουν οικολογική καταστροφή, άσχετα με τις διάφορες επιστημονικές μελέτες που αποδεικνύουν το αντίθετο, και κατηγορεί συγκεκριμένο επιστήμονα της περιοχής ως "λασπολόγο" που δρα με βάση "αδιάφανα συμφέροντα" (!). Ξεχνά, όμως, να αναφέρει τη μη αναστρέψιμη καταστροφή του υδροφόρου ορίζοντα, που θα 'χει -μεταξύ των άλλων- ως συνέπεια να χαθούν εκατοντάδες χιλιάδες θέσης εργασίας από επαγγέλματα που σχετίζονται με την αλιεία και τον τουρισμό. Ξεχνά να αναφέρει ότι οι περιβόητες νέες θέσεις εργασίας θα είναι τελικά ελάχιστες, ανθυγιεινές εως και επικίνδυνες και κακοπληρωμένες (με μισθό που ανέρχεται στο 1% του παραγόμενου χρυσού). Και επιπλέον, αποσιωπεί το γεγονός ότι η κατασκευή των χρυσωρυχείων  θα έχει ως αποτέλεσμα την  ολοκληρωτική καταστροφή του περιβάλλοντος, καθώς κατά την εξόρυξη θα χρησιμοποιείται κυάνιο και θα απελευθερώνονται στον ορίζοντα ιδιαίτερα βλαβερές χημικές ενώσεις. 

Δεν πρέπει, ακόμα, να ξεχνάμε ότι τα αποθέματα χρυσού δεν είναι ανεξάντλητα. Οι επιστήμονες υπολογίζουν ότι η εξόρυξη θα διαρκέσει εως και εφτά χρόνια. Μετά η εταιρεία, μην έχοντας πια δουλειά στην περιοχή, θα αναγκαστεί να τα μαζέψει και να φύγει. Το μέγεθος, όμως, της οικολογικής καταστροφής που θα έχει προκαλέσει κατά την εφταετία αυτή, θα είναι τεράστιο. Θα έχουμε μπροστά μας μια περιοχή ρηγμαμένη, χωρίς πανίδα και χλωρίδα, χωρίς δυνατότητες ανάκαμψης στον οικονομικό τομέα (αλιεία, γεωργία, τουρισμός). Για να μην αναφέρουμε τα προβλήματα υγείας που θα αυξηθούν σε μεγάλο βαθμό -καρκίνος, αναπνευστικά προβλήματα, ακόμα και τερατογενέσεις. Ουσιαστικά, τα ωφέλη για την περιοχή που ευαγγελίζεται η Χρυσωρυχεία Θράκης Α.Ε. είναι τα εκατομμύρια που η ίδια θα καρπωθεί και τίποτα περισσότερο. 

Με όλα τα παραπάνω, καταλαβαίνουμε πόσο αξιοκατάκριτη είναι η στάση της κυβέρνησης των τεχνοκρατών. Υποστηρίζουν ένα έργο που μόνο επιζήμιο μπορεί να είναι για την περιοχή και δε λαμβάνουν καν υπόψη τους τις αντιδράσεις των κατοίκων, οι οποίοι από το 1999 λένε "όχι" στα χρυσωρυχεία του θανάτου. Όμως οι κάτοικοι δεν πρόκειται να υποχωρήσουν, μάλλον το αντίθετο. Όσο περνά ο καιρός, τόσο δυναμώνει το κίνημα ενάντια στα ορυχεία. Η Οικολογική Εταιρεία Έβρου, οι δήμαρχοι της περιφέρειας ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, διάφοροι αυτοδιοικητικοί φορείς, καθώς και ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και οι Οικολόγοι Πράσινοι τάσσονται ξεκάθαρα στο πλευρό των κατοίκων. Μάλιστα, έχει συσταθεί και Διανομαρχιακή Επιτροπή Ροδόπης-Έβρου Ενάντια στα Χρυσωρυχεία, η οποία ασκεί πιέσεις προς την κυβέρνηση για να αναθεωρήσει τη στάση της. 

 Στις 7 του Μάρτη πραγματοποιήθηκε μεγάλη πορεία στην Αλεξανδρούπολη, στην οποία συμμετείχαν με δικά τους πανό και επιτροπές αγώνα απ' τη Χαλκιδική, ενώ ιδιαίτερα δυναμικό παρόν  έδωσαν οι μαθητές της περιοχής. Ο αγώνας έχει μόλις αρχίσει. Οι κάτοικοι είναι αποφασισμένοι. Λένε "όχι" στην απαξίωση της περιοχής, "όχι" στο βιασμό της φύσης, "ναι" στην πραγματική ανάπτυξη και στη ζωή. (πατήστε εδώ για βιντεάκι απ' την πορεία της 7/3)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου