Κυριακή 22 Απριλίου 2012

Εξελίξεις στις Σκουριές-στα δικαστήρια οι μπράβοι της εταιρείας

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στις Σκουριές Χαλκιδικής τις τελευταίες τρεις μέρες, καθώς ο αγώνας των κατοίκων ενάντια στα χρυσωρυχεία έρχεται αντιμέτωπος με την τρομοκρατία της υπεύθυνης εταιρείας. 

Συγκεκριμένα, το απόγευμα της Παρασκευής 20 Απρίλη μια ομάδα κατοίκων από τη Μεγάλη Παναγιά ανέβηκαν μαζί με δικηγόρο στον Κάκαβο, την περιοχή που βρίσκεται υπό παράνομη κατάληψη από την ELDORADO-Ελληνικός Χρυσός ήδη εδώ κι ένα μήνα. Φτάνοντας στην περιοχή, βρέθηκαν αντιμέτωποι με τους κουκουλοφόρους μπράβους της εταιρείας, οι οποίοι παρεμπόδισαν την είσοδό τους με την πρόφαση ότι "βρίσκονταν σε ιδιωτική περιοχή" (!). Οι κάτοικοι απαίτησαν να μάθουν αν οι δώδεκα σεκιουριτάδες είχαν πράγματι άδεια και από ποια αρχή και, εφόσον δεν πήραν καμιά απάντηση, κάλεσαν αμέσως τον Εισαγγελέα Χαλκιδικής και την αστυνομία. Οι κουκουλοφόροι μπράβοι συνελήφθησαν, οδηγήθηκαν στο αυτόφωρο, προφυλακίστηκαν και επρόκειτο να δικαστούν το Σάββατο, 21 Απρίλη.

Πράγματι, στις 12:00 το μεσημέρι οδηγήθηκαν στα δικαστήρια, όπου τους απαγγέλθηκαν βαρύτατες κατηγορίες: αυτοδικία, αντιποίηση αρχής, διατάραξη κυκλοφορίας, παράνομη βία, παράνομη κατάληψη, αυθαίρετη κατασκευή. Ωστόσο, οι κατηγορούμενοι ζήτησαν αναβολή για τη Δευτέρα, το αίτημά τους έγινε δεκτό και αφέθηκαν ελεύθεροι.

Τα γραφεία τύπου της εταιρείας δικαιολόγησαν με ευφάνταστο τρόπο την απουσία άδειας, δηλώνοντας ότι "δυστυχώς οι εργαζόμενοι δεν κρατούσαν πάνω τους τις άδειες" (!). Προφανώς και οι κάτοικοι της περιοχής δεν πρόκειται να πιστέψουν τέτοιου είδους δικαιολογίες. Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά στο μπλογκ τους, τη Δευτέρα η εταιρεία και οι σεκιουριτάδες της "θα πρέπει να αποδείξουν ότι υπήρχε άδεια (από ποιον άραγε) για τις κουκούλες, για τα μπλόκα στο δασικό δρόμο και για το θράσος τους να ζητάνε τα στοιχεία των διερχόμενων πολιτών και να εμποδίζουν τη διέλευσή τους".

Όπως καταλαβαίνετε, βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή του αγώνα ενάντια στα χρυσωρυχεία. Ωστόσο, οι κάτοικοι της περιοχής εμφανίζονται αισιόδοξοι και καλούν τον κόσμο την Πρωτομαγιά να κατεβεί στις Σκουριές, σε μια ένδειξη αλληλεγγύης στον αγώνα για τη ζωή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου