Σάββατο 14 Απριλίου 2012

Το ήξερες αυτό;


Ως συνέχεια της προηγούμενης ανάρτησης, παραθέτω μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία σχετικά με τα βιολογικά προϊόντα:
  • Σε παγκόσμιο επίπεδο τα τελευταία δύο χρόνια, η οργανική καλλιέργεια κερδίζει συνεχώς έδαφος (κυριολεκτικά!). Το 2010 πιστοποιήθηκαν ως οργανικά 37 εκατομμύρια εκτάρια γης σε Ευρώπη και ΗΠΑ. 
  • Η Αυστραλία και η Αργεντινή κατέχουν τα πρωτεία για τις μεγαλύτερες εκτάσεις γης που αξιοποιούνται με οργανικό τρόπο, με 12 εκατομμύρια εκτάρια στην πρώτη και 4,2 εκατομμύρια εκτάρια στη δεύτερη. Ακολουθούν  η Φινλανδία και η Βραζιλία. 
  • Όσον αφορά τις χώρες-παραγωγούς οργανικών προϊόντων, στην πρώτη γραμμή βρίσκονται η Ινδία, η Ουγκάντα, το Μεξικό και η Αιθιοπία. Το γεγονός αυτό μας προκαλεί ενδιαφέρον, ειδικά αν αναλογιστούμε την οικονομική κατάσταση των χωρών αυτών, καθώς και τα διάφορα πολιτικο-κοινωνικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν (υποσιτισμός, αναλφαβητισμός, επιδημίες)... .
  • Η μεγαλύτερη ανά άτομο κατανάλωση οργανικών προϊόντων πραγματοποιείται στην κεντρική και τη βόρεια Ευρώπη, και ιδιαίτερα σε Γερμανία και  Γαλλία. Ακολουθούν η Ελβετία, η Δανία, το Λουξεμβούργο και η Αυστρία. 
  • Η κατανάλωση βιολογικών προϊόντων έχει αυξηθεί πολύ και στις ΗΠΑ. Ωστόσο, τόσο σε Ευρώπη όσο και σε ΗΠΑ, η κατανάλωση σε αναλογία με την έκταση εξακολουθεί να είναι σχετικά μικρή. Οι καταναλωτές στα σούπερ μάρκετ εξακολουθούν να δείχνουν προτίμηση στα προϊόντα συμβατικής γεωργίας. 
  • Τα Ηνωμένα 'Εθνη επιδιώκουν να προωθούν τη βιολογική καλλιεργεια, καθώς υποστηρίζουν ότι μια περαιτέρω ανάπτυξη αυτών των μεθόδων γεωργίας θα είχε ως αποτέλεσμα "την ενδυνάμωση των οικολογικών, οικονομικών και κοινωνικών δομών των αγροτικών περιοχών στη μάχη ενάντια στη φτώχεια". 

    (πηγή πληροφοριών: IFOAM)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου