Σάββατο, 2 Ιουνίου 2012

Ακομα μια νεκρη αρκουδα


Νεκρή και ακρωτηριασμένη αρσενική ενήλικη αρκούδα εντοπίστηκε από ομάδα ορειβατών στην περιοχή Σκοπιάς στη Φλώρινα το περασμένο Σάββατο. Οι ορειβάτες ειδοποίησαν  την Ομάδα Άμεσης Επέμβασης του Αρκτούρου και έγινε αυτοψία για να καθοριστούν τα αίτια θανάτου του ζώου. 

Η πραγματική ημερομηνία θανάτου του δεν είναι γνωστή, ωστόσο το ζώο βρισκόταν σε προχωρημένη σήψη, γεγονός που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι είχε θανατωθεί τουλάχιστον πριν από οχτώ μέρες. Αιτία θανάτου ο πυροβολισμός από κυνηγητικό  όπλο στην κοιλιά και στο αριστερό πλευρό του ζώου. Ο ακρωτηριασμός των δύο μπροστινών ποδιών έγινε post mortem, γεγονός που  αποδεικνύει ότι ο θάνατος του ζώου δεν ήταν ατύχημα. Σύμφωνα με τον Αρκτούρο, "το ζώο σκοτώθηκε από πρόθεση και τα δυο του πόδια αποτέλεσαν το τρόπαιο της αποκρουστικής πράξης" (!).  Επιπλέον," ο Αρκτούρος  καταγγέλλει το περιστατικό ως παράνομη πράξη, καθώς ο φόνος αρκούδας απαγορεύεται από τη διεθνή αλλά και την εθνική νομοθεσία ήδη από το 1969 και ακόμη ως πράξη αποτρόπαια που προσβάλλει την έννοια της ζωής".

Το αξιοσημείωτο είναι ότι μόλις πριν από ένα μήνα, στις 29 Απρίλη, είχε εντοπιστεί νεκρή αρσενική ενήλικη αρκούδα στους Ψαράδες Πρεσπών. Ο θάνατος της αρκούδας προήλθε από δηλητηρίαση, γεγονός που προκύπτει από την αυτοψία, αλλά και από το γεγονός ότι πάνω στο ζώο βρέθηκαν νεκρά έντομα, επίσης δηλητηριασμένα. Επιπλέον, στην ίδια περιοχή είχε βρεθεί λίγο καιρό πριν το θάνατο της αρκούδας μια δηλητηριασμένη αγελάδα. Ίσως η αρκούδα να τράφηκε απ' αυτή ή από κάποιο άλλο δηλητηριασμένο δόλωμα, καθώς στην περιοχή η χρήση τέτοιων δολωμάτων, αν και παράνομη,  θεωρείται προσφιλής μέθοδος για τη θανάτωση των λύκων...  Και, δυστυχώς, η συγκεκριμένη μέθοδος είναι διαδεδομένη σε πολλές αγροτικές περιοχές της Ευρώπης και σε χώρες της Μεσογείου (!) , ενώ πλήττει -εκτός από τους λύκους- τα αρπακτικά πουλιά, την αρκούδα και το λύγκα της ιβηρικής χερσονήσου. Αποτελεί, ακόμα, κίνδυνο για τη δημόσια υγεία. 

η δηλητηριασμένη αρκούδα στις Πρέσπες
Δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι οι θάνατοι αυτοί έγιναν σε περιοχές με έντονη κτηνοτροφική δραστηριότητα. Η θανάτωση, όχι μόνο αρκούδων αλλά γενικότερα άγριων ζώων, αποτελεί συνήθη πράξη "αυτοδικίας" από κτηνοτρόφους ή γεωργούς που παθαίνουν ζημιές από σαρκοφάγα. Είναι, επίσης, απόρροια της έλλειψης φύλαξης των δασών και της έξαρσης της λαθροθηρίας τα τελευταία χρόνια. 

Γι' αυτό, ο Αρκτούρος εγείρει το ζήτημα της ενίσχυσης της δασοπροστασίας, καθώς και το ζήτημα των αποζημιώσεων για τους παραγωγούς που έχουν υποστεί ζημιές από άγρια ζώα, έτσι ώστε να μην αναζωπυρώνεται η σύγκρουση ανθρώπου-άγριας πανίδας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου